Nieuwbouw Sint Nicolaasschool: excellente school, excellent gebouw

BCN Groep nam bij het intensieve nieuwbouwtraject van de Sint Nicolaasschool in Haren zowel het projectmanagement als de bouwdirectie voor haar rekening.

De nieuwbouw voor de Sint Nicolaasschool is klaar! Na de zomer kunnen kinderen en hun leraren gaan genieten van hun prachtige nieuwe gebouw aan de Westerse Drift in Haren. Daarmee komt een einde aan een intensief maar soepel verlopen bouwtraject. Op vrijdag 27 juli is het gebouw binnen planning en budget opgeleverd. Toen kon ook de naam op de gevel worden onthuld, een cadeautje van het bouwteam.

Met Alice Duursma, sinds zestien jaar directeur van de Sint Nicolaasschool, kijken we terug op het bouwtraject dat ruim vier jaar geleden werd opgestart.

Vertrouwen
Alice Duursma vertelt dat de aanvraag alweer twaalf jaar geleden is uitgegaan. ‘Er was veel ergernis over de noodlokalen die elk jaar opnieuw werden aangesleept. We hebben op dit moment zeven eigen lokalen en elf noodlokalen. De emmers staan er als het regent, de verwarming werkt niet meer goed…’. Vanuit een eerdere nieuwbouwervaring koos zij voor een niet zo voor de hand liggende architect. ‘Met architect Maas uit Lochem was maar één gesprek nodig. Hij snapte precies wat wij bedoelden.’ Duursma waardeert het dat zij tijdens het gehele proces heel veel inbreng had. Zo wilde ze graag een school zonder drukke, primaire kleuren. Ze koos voor roomwit en hout. Het ontwerp van Maas overtrof haar verwachtingen. Omdat zij naast haar drukke baan de kar niet in haar eentje kon trekken werd BCN Groep erbij betrokken om het gehele bouwtraject te begeleiden. Duursma legt uit dat voor BCN is gekozen vanwege de goede reputatie. ‘Maar ook vanwege de persoonlijke klik met Aeijolt Keuning. Er moet sprake zijn van vertrouwen bij een project als dit’, vindt Duursma.

Zien en gezien worden
De Sint Nicolaasschool is een excellente school en biedt plaats aan kinderen uit Haren en wijde omgeving. ‘We doen veel aan kinderen die uitvallen en opvallen. Op gebied van hoogbegaafdheid zijn wij heel ver, maar we zijn er ook voor kinderen die minder presteren. We hebben een andere insteek dan andere scholen. We weten kinderen van vmbo- naar havoniveau te tillen, door heel veel structuur te geven.’ Die structuur is ook vertaald naar het nieuwe gebouw. ‘Het heeft heel grote lokalen van 70 m2, en het ontwerp is gebaseerd op “zien en gezien worden”, en “kwaliteit voor en door kinderen”. Het is gebouwd als een soort klooster, waarbij een deel verzonken is. In het midden bevindt zich het open atrium, met glazen wanden en zonder plafond, zodat wind, regen en sneeuw vrij spel hebben. In de ‘werkwinkel’ kunnen kinderen die dat nodig hebben rust vinden.

Kinderen betrekken
Twee jaar geleden kregen alle kinderen met sinterklaas een eigen helm met hun naam erop, per klas een eigen kleur.
Voor de directeur was er ook een feloranje exemplaar.‘Als ik dan op de bouw liep met mijn helm op, dan ging het van ‘Hé, Alice…’. Schoolklassen gingen kijken bij de sloop van het oude Zernikegebouw, dat plaats moest maken voor de nieuwbouw. Ook later brachten ze nog regelmatig een bezoekje aan de bouwplaats en deden ze in de klas hun eigen ‘bouwprojecten’. De aannemer maakte het mogelijk om met alle 450 kinderen ook binnen in het gebouw rond te kijken. Het jaarlijkse theaterproject in MartiniPlaza stond - vanzelfsprekend - geheel in het teken van de bouw.

Vertaling van wensen
‘BCN heeft de wensen van begin af aan goed vertaald’, vindt Duursma. Ze heeft de samenwerking als zeer positief ervaren. ‘Bij BCN geldt: afspraak is afspraak, en op tijd dingen aanleveren. En ik ben best lastig, weet ik zelf, en daar werd goed mee omgegaan.’ Het resultaat is echt wat ze ervan verwacht had. ‘Het is héél mooi!’ Zo mooi zelfs, dat ze denkt dat andere scholen weleens jaloers zouden kunnen reageren. Alice Duursma waardeert de bijdrage van BCN Groep aan dit project gemiddeld met een 8,5 uit 10. Da’s ook mooi!
 
In week 33 gaat de grote verhuizing plaatsvinden, zodat de nieuwe locatie na de zomervakantie klaar is om alle 450 kinderen en hun leerkrachten te verwelkomen.